Ceremonimester Sven Erik Hauberg fra Nysted Smakkelaug holder tale inden smakkebåden Rigmor II søsættes.

Smakkelaugets tale ved søsætningen

Af: Sven Erik Hauberg
Ceremonimester for Nysted Smakkelaug

Kære venner og laugsrødder!

I dag for 10 måneder siden blev Nysted Smakkelaug stiftet, nemlig den 20. juni 2012. Det Willy Jørgensen påbegyndte før sin død, er nu et næsten afsluttet projekt. "Rigmor", som vores smakkejolle hedder, eller den skulle egentlig hedde "Rigmor II", men der var ikke plads mere på navneskiltet og der er aldrig lavet et nyt, er navngivet efter Willys bedstemor, som hed Rigmor, så skiltet er gammelt og har sikkert fulgt båden i mange år.

Den oprindelige træjolle arvede Willy efter sin bedstefar, der også hed Willy Jørgensen, og var politimester i Vordingborg. Jeg ved ikke hvor mange år Willys bedstefar havde den, eller hvor gammel træjollen var, men han sejlede med sejl i mange år. Den var vist med 2 master dengang. Hvor modellen af båden oprindelig kom fra, ved vi ikke og har vi ikke fået oplyst endnu, men mon ikke der er fra området omkring Vordingborg.
Willy Jørgensen og hans bror Richard Jensen byggede den i glasfiber, hvor man brugte den gamle træbåd som skabelon. Det tog ca. 2 år at bygge den. Der skulle jo også være tid til at holde byggemøder, og dem var der mange af, for de havde jo ikke prøvet det før.
Den gamle træbåd solgte han naturligvis videre, efter at den havde opfyldt sit formål, eller det der var tilbage af den. Motoren, en 10 hk Sabb diesel, som havde stået uden i regn, rusk og sne i to år, startede første gang. Der var endog indgået væddemål om, hvor mange startforsøg der skulle bruges, som Willy naturligvis vandt. Nu 33 år efter, startede den også første gang. Så det er ikke helt forkert hvad Willy sagde, at det var den var altid startvillig. Derfor har han aldrig fået monteret el-starter på den, det var ikke nødvendigt, mente han.

Nysted Smakkelaug og Nysted Bådelaug er ejer af en jolle med historie.

Tidens tand havde sat sit præg på jollen, så en renovering var tiltrængt. Det var ikke meningen at den skulle males i første omgang, men da vi fik en legat fra "Sydfynske Dampskibsselskabs Fond" på kr. 15.000, besluttede vi at tage denne del af renovering med.
Den har fået renoveret motoren, påmonteret el-starter, og elektrisk pumpe, nye motorfundamenter, ny motorkasse og damlåg og andre småting. Næste projekt på "Rigmor" er en ny dørk, så hvis man ønsker at donere et beløb til projektet, kan man henvende sig til oldermanden efter søsætningen, vi modtager beløb i alle størrelser.

Der er lagt mange timer i at få den til at se ud som i dag. Smakkelaugets medlemmer kan være stolte af resultatet. Tak for en ihærdet indsats til medlemmer i Nysted Smakkelaug.
Der mangler dog stadigvæk mast og sejl, men mon ikke at vi også når det i løbet af kort tid.

Der vil nu være et lille glas, en pilsner og et stykke kransekage, eller en sodavand, hvis nogle ønsker det.

Der har været to sponsorer ved projektet:
Danny Groth Olsen, Rødbyhavn Maskin- og Motorværksted, har sponsoreret 8 meter startkabel.

Malermester Jan Grundt Hansen, Rødbyhavn, der har sponsoreret den specielle sorte maling.

Vi takker Folketidende for den flotte side i torsdagsavisen. Omtale kan vi ikke få for meget af i sådan en lille forening. Det luner at nogen værdsætter foreningens flotte arbejde.

Signalflagene, til dem der ikke ved det, står der "Smakkelaug og Rigmor", og nu med tre høje hurraråb overladet vi Rigmor til hendes rette element.