Fiskerikontrollens båd ved slæbestedet i Sakskøbing. De er jo trods alt kun fiskeribetjente, og ikke ansat ved det danske politi. Foto: Richard Jensen

På kant med Fiskerikontrollen

- ved de egentlig hvad de gør?

Niels Hansen fra Nysted ser tilbage på sin sag og på dommen.
En sag der endte i Landsretten, men blev ikke afgjort før den 11. december 2014.

Niels Jørgen Hansen
Nysted

I efteråret 2013 var jeg taget ud fra Sakskøbing for at røgte mine garn. Jeg havde på det tidspunkt modtaget et garn af en jeg kender. - Et garn som jeg ikke skulle bruge denne dag, og lagde det i forstævnen af min båd. Jeg havde dog ikke kigget nøjere på garnet, men vidste, at det var et sildegarn.

- Jeg lå for svaj, lige uden for Oreby, nær Bandholm, da kontrollen dukkede op. De var absolut ikke venlige stemte, ej heller med deres tonefald over for mig.

"Du fisker med tre numre på husstanden, kan vi se", sagde de. - "Nej, men der er tre lejemål på husstanden", sagde jeg. "Du har for mange garn i båden", sagde de. "Ja, jeg fisker ikke, men ligger for svaj for at rense mine garn, jeg har tre brugte garn, og der ligger tre skiftegarn, der ikke har været i vandet", sagde jeg så. - "De er jo våde", sagde de. "Det har været regnvejr i nat, så bliver de jo våde, når de ligger i båden", sagde jeg. "Det er lovligt, efter de nye regler, hvor man gerne må have skiftegarn med i båden, og hvor man kan risikere, at have alle garnene i båden samtidig, et kort stykke tid", sagde jeg. - "Det er ikke en regel, som vi kender noget til", sagde de.

Det ekstra garn i forstavnen af min båd er dog for meget, men jeg forklarer dem, hvordan det hænger sammen. De måler dette sildegarn til 310 cm i højden. Højdemålet for garn til fritidsfiskere må ikke overstige 300 cm i højden. Det ved jeg da godt, men dette garn har jo ikke fisket, det har overhoved ikke været i vandet. De er absolut ikke lydhøre over for min forklaring, og virker nærmest truende, da de langer en seddel indenbords, som jeg skulle underskrive. Som sagt så gjort, noget befippet og rundt på gulvet, underskriver jeg. Når jeg nu tænker nærmere over det, skulle jeg nok have nægtet det.

Mine garn blev konfiskeret af kontrollen og taget med til deres bastion i Roskilde for opbevaring, indtil at jeg skulle i retten.

I december 2013 blev jeg indkaldt i retten og fik en dom på 5.000 kr. og frataget min fiskerettighed i seks måneder. Jeg ankede naturligvis dommen i januar 2014, og anskaffede mig en advokat, for at hjælpe mig med denne prekære sag.

Efterfølgende har jeg kontaktet Fiskerikontrollen, fordi jeg gerne ville måle det omtalte sildegarn. Jeg og en kammerat, der også er fritidsfisker, kørte til Roskilde, for at måle garnet.

Vi kom slet ikke i nærheden af sildegarnet, da der var to fiskeribetjente til stede for at udføre opmålingen. De havde dog ikke nogen steder, at hænge garnet op, sagde de, og den mest iderige af fiskeribetjentene hentede en wienerstige, besteg denne, tog garnet i kanten og strakte begge arme i op i luften. Jeg havde medbragt et målebånd hjemmefra, som de lånte, da de ikke lige kunne finde deres eget. "320 cm", sagde betjenten. Det var altså vokset 10 cm under turen til Roskilde. - Hmmm! - Måler man nu også et garn på denne måde. Ikke en måde som vi kendte til. Vil det ikke hænge skævt, så målingen er misvisende. Man har jo heller ikke lige lange arme eller ben for den sags skyld.

I marts måned 2014 var jeg i Østre Landsret, medbringende det vidende, som var med mig hos Fiskerikontrollen i Roskilde. Det viste sig, at Fiskerikontrollen ikke var mødt op, - de havde glemt det. Mærkeligt, da en person fra kontrollen var mødt op for at tage notater under retsmødet. Mødet blev så udsat til den 11. december 2014, hvis de ellers har tænkt sig at møde op der.

Jeg kunne så fiske på normal vis, da der ikke var afsagt nogen dom. Okay, det var da dejligt. I tiden efter havde kontrollen så været i Sakskøbing igen, hjembringende mine garn, som igen blev kørt til Roskilde. Jeg ringer til kontrollen og spørger, hvad meninger er. De fortæller mig, at jeg ikke må fiske, fordi jeg havde fået en dom, hvor jeg ikke må fiske i seks måneder. Jeg kontakter min advokat, der så ringer til kontrollen. Mine garn bliver returneret til min privatadresse næste dag. - Altså, helt ærligt! - De taler åbenbart ikke med hinanden i Fiskerikontrollen, ej heller at holde sig ajourført med nye regler, som bliver vedtaget.

Torsdag den 11. december 2014 er jeg i Landsretten. Denne gang mødte Fiskerikontrollen op for at afgive forklaring.

Jeg bliver så dømt for det hele, også for at have skiftegarn i båden. Det strider jo mod de omtalte regler, med at man gerne må have skiftegarn i båden. Fratagelse af fisketilladelse i 6 måneder samt et bødeforlæg på 5.000 kr. Jeg er dog ikke tilfreds med denne afgørelse. Man skal absolut ikke underskrive noget papir fra Fiskerikontrollen, hvis de stopper en under fiskeri.
De bøjer jo loven til egen fordel, så man bliver dømt for noget, der er helt lovligt.