nysted smakkelaug hanne

Smakken Hanne kom under tag i vinter. Tjæren er ca. 3 mdr. om at tørre, så luften skulle kunne cirkulere rundt for at hjælpe på tørringen. Foto: Richard Jensen

Stor travlhed i Smakkelauget med vedligeholdelse af deres tre smakkebåde

Af: Richard Jensen
Oldermand for Nysted Smakkelaug

Det at skulle være tagdækkere, var ikke nemt, men Hanne kom under tag i vinterens løb. Efter behandlingen med den finske trætjære, som er ca. 3 mdr. om at tørre, skulle hun dækkes af for udendørs opbevaring. Hvordan kunne man få luften til at cirkulere under presenningen for at fremme tørringen af tjæren?

Løsningen var at konstruere et tag, der var 10 cm bredere og længere end selve båden, som ses på billedet øverst. En tagkonstruktion som kan bruge til afdækning af netop denne jolle i flere år.

Nogle af vore besøgende kunne ikke forstå, hvordan man kunne hejse taget op, når man skulle sejle. Efter en længere, gennemgribende søforklaring, blev dette spørgsmål opklaret, til de besøgendes tilfredshed.

Et af de større arbejder på Rigmor var at lave en ny dørk, der ikke var blevet skiftet ved den første renovering i 2012 og var efterhånden blevet skør af råd. Den var trådt igennem flere steder, og ville være risikabel at færdes på.

En anden ting, vi skulle lave på Rigmor, var sæder på begge sider af ringdækket, så vi kunne sidde mere komfortabelt. Den tredje ting var en bredere agtertoft, der skulle bygges i en stor bue.

Vores nye sjægt fik vi ikke meget tid til i vinter, kun det mest nødvendige for at kunne sejle i denne sæson. Ringdækket blev gået efter og kølen blev tætnet, hvor det gabte ca. 10 mm. Det nederste bord blev sat på plads igen ved hjælp af rustfrie skruer. Den blev kalfatret og til sidst fik den beg og er blevet behandlet med finsk trætjære. Kommende vinter skal den ind på værkstedet og renoveres.

-oldermanden