nysted smakkelaug

Pandemien havde forsinket dåben:

Dagens vejr gjorde det til en festlig dag 
Nysted Smakkelaug - Endelig oprandt dagen, hvor Smakkelauget kunne døbe to af deres joller. Den ene har foreningen haft råderet over i flere år, og er privatejet, men er aldrig blevet navngivet. Den er foriøvrigt bygget i Karlskrona på Daags Bådbyggeri med byggenummer 104. Karlskrona er den største by i Sveriges sydlige region Blekinge. Byen strækker sig over flere småøer og er en gammel søfartsby. Byen er på UNESCO’s liste over verdenskulturarv på grund af sin velbevarede gamle bymidte.
Den anden jolle der egentlig er årsag til denne festivitas, er en jolle, der har stået på værkstedet de seneste par år, som nu er blevet renoveret, klargjort og sejlklar. Det er en jolle som Smakkelauget har fået forærende, og har stået under halvtag i en længere årrække.
Bestyrelsen fandt på navnet til jollen allerede forrige år, men har holdt det hemmeligt. Det skulle jo først offentliggøres på selve dåbsdagen, som blev forrettet af Anne Svendsen, der havde ja til gudmoder-rollen.
Der er ikke fundet flere nye oplysninger om jollen, andet end at den på et tidspunkt har været hjemmehørende i Helsingør. Om den har været bygget der, vides ikke, men der er fundet et lille metalskilt med en pladsleje i omtalte by.

Sejl fra laugets gemmer
De tre sejl til jollen har ligget i sejlrummet i omkring seks år. Det drejer sig om et storsejl, forsejl og et topsejl. Alle tre sejl er i god stand. De tre sejl blev foræret til Smakkelauget af en tidligere sømand fra Gedser, Niels Gartig, som man nok husker fra artiklerne i avisen om flygtningene fra Østtyskland, der flygtede over Østersøen, og blev samlet op ved Gedser Rev fyrskib.

Med håb om god sejlads
Da gudfaderen til den lille svenske jolle var blevet forhindret på dagen, trådte laugets oldermand Richard Jensen til, og døbte jollen ”Katti”, efterfulgt af en god kande saltvand, med håb om sikker sejlads i fremtiden.

Jomfrusejlads
Det gode vejr gav anledning til en særlig festlig dag for smakkefolket og de fremmødte gæster, som nød de kolde drikke og de lækre hjemmelavede kransekager fra Hanne Hauberg.
”Fru Svendsen” drog herefter ud på sin jomfrusejlads med Benny Svendsen og Arne Andersen om bord, som kunne konstatere, at det var en rigtig god og velsejlende jolle.-red.