10 års renovering er endt, og har givet hende et smukt og unikt lift. Foto: Broholt

Ældre dame fik sine kurver tilbage:

50’årig catboat har været på bedding for en større foryngelseskur

I vinteren 2007 cyklede Lillian og Lars Broholt en tur til Stubberup Havn. Bag Stubberup Bådelaug står nogle både, der er taget på land for vinteren. Flere er overdækket med en presenning for at beskytte dem for vinterens skiftende vejr.

En båd med presenning skilte sig ud fra de andre, som havde et helt anderledes skrog, nu kunne man jo ikke lige se det, der skulle være over vandlinien, men man kunne se, at den havde en høj stævn og et helt specielt ror, som ikke lignede de andres.

I januar 2008, igen på cykeltur til Stubberup, lå hun i vandet, og man kunne nu se hendes svungne linier og det store cockpit.

Den var heldigvis sat til salg, og blev købt af Lillian og Lars Broholt, som forelskede sig i hende, og kunne se muligheden for en renovering af den aldrende dame.

Efter enkelte sejlture i sensommeren 2008 blev den taget på land, og renoveringen blev først afsluttet den 7. september 2018, hvor hun blev søsat.

Gennem de næste 10 år der er gået, har hun været udsat for lidt af hvert. Hun er blevet skilt ad, og jernskroget er blevet brugt som form til et nyt skrog, støbt i glasfiber hos Bredgaard i Sakskøbing. Overbygningen er også blevet genbrugt. Ligeledes er ror, mast og rig det originale. Hun har fået en ny motor på 21 hk. Der er forsøgt at genanvende så meget af det oprindelige, som der kunne bruges.

Der mangler endnu at blive monteret mast og sænkekøl. Nu ventes der spændt på, at foråret melder sin ankomst til en ny dejlig lang sejlersæson, hvor Lillian og Lars Broholt naturligvis glæder sig til afprøve hende.

Af bådtype er hun en catboat. Catboats har været kendt siden 1840’erne, hvor den blev brugt til fiskeri langs den nordamerikanske østkyst. Bådtypen bygges stadig i dag, oftest i glasfiber og bruges mest som lystbåde og cruising, fordi den har rummelighed, stabilitet og er enkel at håndtere.

Oprindelig blev de bygget til racing. Lange bomme og gaffs, bowsprits og big jibs blev monteret for at fange så meget vind som muligt. Nedgangen i racing og fremkomsten af de små effektive benzinmotorer, eliminerede behovet for store sejlplaner.

Karakteristisk for catboats er mastens placering helt ude i stævnen, og den lave dybgang. Bredde svarer til næsten den halve længde og det store ror. Den er 6,5 meter lang og 3 meter bred.

Denne catboat var af stål og blev bygget i Hamburg i 1973, og lyder navnet "Alba".

Det er dejligt, at nogle tager hånd om disse ældre både og prøver at bevare dem, så de ikke forsvinder, nedbrudt af tidens tand.

Til lykke til Lillian og Lars Broholt for det meget fine og flotte resultat.

-red.