Det lugtede af nostalgi og gammelt håndværk:

Med smakkejolle og skarøkser til udstilling på Frilandsmuseet

Af Richard Jensen

Håndværkerdagen på Frilandsmuseet i Maribo startede med regn. Ærgerligt, når man nu skulle være udendørs, men i løbet af en times tid viste vejret sig fra sin gode side med sol og varme.

Det medbragte sejl, som egentligt skulle have fungeret som ly for regnen, blev nu brugt for at give skygge for solen.

Det er tredje år i træk, at de har deltaget i dette arrangement, hvor gamle håndværk bliver vist og hvordan værktøj eller maskiner bruges. Nogle håndværk er allerede forsvundet i dag. På denne måde forsøges der på at bevare og fortælle om vores kulturhistorie, inden den forsvinder i glemmebogen.

Man havde fået anvist en plads ude bag ved, hvor det var nemt at komme til med biler og trailere, som skulle ind på pladsen og læsses af, inden der blev åbnet for publikum.

I år var de fire mand fra Smakkelauget, Ole Wiberg, Richard Jensen, Benny Svendsen og Alex Jensen, der dagen i forvejen havde pakket bilen med værktøj, plakater og andre ting til udstillingen. I år havde de en lille brochure med, der fortæller mere om deres arbejde, det påtænkte maritime værksted og om aktiviteterne året igennem i tekst og billeder.

På standen havde man opstillet en arbejdsbænk, der skulle fungere som et udendørs værksted. I år skulle der vises, hvordan et nyt dæk skulle laves. Det skulle først skæres og høvles til, så det passede ind i hinanden, alle skruehullerne skulle proppes, hvorefter det skulle kalfatres for at lukke alle åbne revner mellem plankerne. Til sidst lukkes det til med kogende, flydende beg for at blive vandtæt.

Sidst på eftermiddagen blev der pakket sammen igen, inden de mørke skyer der var trukket op i horisonten, ville give regn.

Man sluttede en lang og varm dag af med en kold øl og en pølse sammen med andre udstillere på pladsen.

Der var desværre færre boder og udstillere i år, men alligevel mange besøgende, da regnen udeblev og solen trådte i karakter fra en blå og skyfri himmel. Smakkelauget vil være at finde på pladsen igen næste år.